
Sebepsiz yere enerjisiz ,depresif misiniz veya birden panik ataklariniz mi geliyor? Bu HPU denilen bir probleme isaret olabilir. Porfiri hastaliklarindan biridir. Yani alyuvarlarimin baslica temeli olan hemoglobin molekülünün altyapisini olusturan hem molekülünün metabolizmasinda olan bir bozukluk.
Bilimsel olarak belli bir aciklamasi yok. Idrar yoluyla teshis edilir. Vücudun egzeriyetle mitokondriumlarinda üretilen hem molekülünün hatali üretimi sonucunda vücudun enzim sistemleri bu molekülü taniyamaz ve herhangi bir sekilde vücuttan atmaya calisir. Bunun icin asiri derecede cinko, B6 vitamini ve de manganez harcar! Bu sefer vücudumuzun bircok mekanizmalarinda ve cesitli maddelerin üretiminde önemli olan B6, cinko ve manganez eksik kalir. Örnegin serotonin üretimi icin B6 gerekli. Cinko yaklasik 200 enzim sisteminde önemli! Manganez, demir emiliminde ve de kolesterin, protein, karbonhidrat metabolizmasinda önemli.
Bu eksiklikler tabii ki uzun vaadede önemli sorunlar yaratabiliyor ve teshis konulup baglanti kurulana kadar cok zaman gecebiliyor:

(Bild:Canva Design/ ngambolthongsai)
- Thyroid hormonlarinda dengesizlik ve bezenin calisma bozukluklari
- Bagirsakta enflamasyon ve hazim sorunlari
- Histaminle ilgili sorunlar
- Hormonel dengesizlikler ve buna bagli her türlü sorunlar.
- Depresyon (serotonin eksikligi), panik atak (histaminle de alakadar olabiliyor)
- Otizm, sizofreniye kadar varan semptomlar
- Hiperaktiflik
- Mitokondriumlarin calismasinda aksaklik ve buna da bagli enerji kaybi
- Böbrek üstü bezelerinin zayifligi

(Bild: Canva Design/Golip)
Belli basli önemli metabolik fonkyonlar icin önemli aminoasitler, mesela glutathion , eksik olabiliyor. Bu hatali üretilen ve vücudun atamadigi hem molekülü dalak ve karacigere de yüklenebilir.Kalitimsal bir nedenden dolayi olustugu ve belli basli faktörlerin tetikledigi bilinmekte. Asiri stres, menapoz, cevremizdeki farkinda olmadigimiz ve vücudumuza aldigimiz zehirler. Kadinlarda erkeklerden daha fazla görülüyor.Tam olarak teshisi kolay degil; ancak bir özel 24 saat idrar testi ile tespit edilebilir. Tespit edildikten sonra vücudun atamadigi ve biriken hemi bir sekilde baglayip atmak gerek. Sonra da eksik olan maddeleri takviye etmek lazim. Aminoasitler de dahil olmak üzere. Kan tahlileri ile de eksikler tespit edilmeli, bagirsak florasi düzenlenmeli. Yasam tarzi ve beslenme mutlaka degistirilmeli. Ama kesinlikle psikosomatik bir olay diye kesip atilmamali; ciddiye alinmalidir!
Kaynaklar:
https://www.kpu-berlin.de/https://www.arznei-telegramm.de/html/sonder/1210087_01.htmlhttps://flexikon.doccheck.com/de/H%C3%A4moglobinsynthese
(Beitragsbild: Canva Design/ cofeekai; Getty Images)