
Nabzi yoklamak biz dogal tipcilar icin cok önemli. Nabizdan hissedip okuyabildiklerimiz bildiklerimzi de asar. Bunu eski geleneksel cin ve japon tibbindan da biliriz. Geleneksel bati tibbinda nabiz teshisinin en az asya tibbindaki kadar teferruatli oldugunu bilen ise azdir.
Bu nedenle benim muayenehanemde de cok önemli yeri vardir. Hem yasam enerjisi hem de bazi organlarin durumu hakkinda tahminlerde bulunabiliriz. Nabizin gücü, hangi derinlige kadar indigi, hangi niteliklere sahip oldugunu arastirabiliriz. Bazen hastanin disa verdigi izlenim ile nabizdan hissedebildiklerim birbiri ile uyusmuyor olabilir. Yani kisi eksik ya da fazla olan bir seyi bir sekilde kendi tarziyla dengelemeye calisiyor olabilir. Bütün bunlar bana önemli bilgiler veriyor.
Nabiz yoklama ile teshisin tarihi:
Nabiz yoklama teshisi cok eski. Milattan önce 5.yy dan kalma ilk izlere rastlanir. Ünlü antik doktor Hipokratin da gelistirdigi yöntemlerdendir. Bu yöntemin kökeni iki büyük gelenege dayanir. Bir yanda hint-asya kökeni, öte yanda da bati ve dogu tibbinin birbiriyle pekistigi yunan-roma-kökeni vardir.
Yani eski yunan kültüründe nabiz egitimi vardi. Hipokrat ve onun ardindan Pergamonlu Galenin olusturdugu nabiz okulu vardi. Nabzin sert ya da dolgun olani, zayif ya da güclü olani ve de titreyen , kasinan ya da fazlaca yüzeye batan nabizlar gibi cesitleri vardir.
Sonradan ise uzak dogunun Ibn Sina gibi önemli doktorlari da bu bilgileri gelistirmislerdir.
Nabiz yoklamanin amaci:
Bu metodun amaci insanin bütünsel bir tablosunu tamamlamaktir. Hem ruhsal, hem de vücutsal olarak; yani ayni zamanda organ ve organ sistemlerinin durumunu tanimlamak acisindan. Vücudu olusturan dört sivinin durumu ile birlikte hastanin genel durumu hakkinda bilgi verir.
Ben sadece nabiz ile tehisi kullanmam; bircok tehis yöntemini birlesirerek calisirim.
Sorulariniz varsa severek yardimci olurum
Öznur Acar