Bağırsak florasının sağlıklı hormon dengesi ile bağlantısı

Çoğu konularda bağırsak mikrobiyotasına değinmeden geçemiyoruz. Çok önemli bir organ ve düzenli çalışması her boyutta bizleri etkiliyor. Bilim de bu konunun peşinde ve daha henüz her şey bilinmiyor.
Hangi besinlerin emilim ile vücuda alınacağı ve nelerin atılacağını belirleyen organ yine bağırsak.
Bizim kilomuzdan tutun, belli başlı metabolizma bozukluğu ile alakadar hastalıkların oluşumu olsun, birçok alanda etkili. Beyin ile sürekli bir iletişimde ve bağışıklık sisteminin de en önemli merkezi. Bağırsak , bizim icin önemli birçok hormonlari da üretmekte. Örneğin Dopamin ve Serotonin.

(Bild: Canva Design/ Somkiat Fakee GettyImages)

Kötü estrojen-iyi estrojen

Ilk etapta böyle birşey yok.
Kadınlar  üç tane başlıca önemli temel estrojen tipine sahip, ve bunlar çok farklı şekilde etki ediyor. Hepsinin rolü ayrı önemli. Yalnız bazı estrojenler belli şartlarda kanserojen olarak etki edebiliyor.
Bu konuda birçok faktör rol oynar. Mesela yaşam ve beslenme tarzımız, kalıtımsal etkenler gibi.
Kadınlarda estrojen oranı bağırsaklar tarafından belirleniyor.
Bağırsak düzgün çalışıyorsa , estrojen oranını belirleyen bazı enzimlerin bağırsaktaki oranı da orantılı olur. Aksi taktirde estrojen projesteron dengesizliği oluşabilir ve özellikle menapoz döneminde oldukça rahatsız edebilir. Günümüzde gencecik kadinlarda bile estrojen fazlalığı sorunu yaşanmakta.

Estrojen fazlası ve etrafımızdaki plastik kirlenmesi

Plastik ve katkı maddeleri neredeyse her yerde. Günlük kıyafeti tutun da yiyeceklere kadar. Bu hormonel sistemimizi de etkiliyor. Genç kadınlar bile dengesizlikler ile uğraşıyor. Mümkün oldukça plastikten uzak durmaya bakınız. Yiyeceklerinizi plastik maddelere sarmayın, dışarıdan yiyecek aldığınızda plastik olmamasına dikkat edin. Kıyafetlerinizi nereden aldığınıza dikkat edin. Elinize bir Starbucks dükkanından hazır kahve aldığınızda bile düşünmelisiniz ki, o bardağın içine işlenmiş, hormon etkisi gösteren plastik maddeler kandan vücudunuza gecebilir.

Menapozdaki hormon çelişkisi

Menapozda estrojen oranı azalır. Ama yine de belli başlı estrojenler fazla olur.

Neden?


Estrojen fazlasının nedenlerine önce bir bakalım:

Yumurtalıklarda daha az estrojen üretildiği için beyine bu bilgi iletilir. Bu durumda bazı estrojenler, hatta doğurganlık çağında olan kadınların estrojen oranından çok daha fazla olabilir. Hatta yumurta hücrelerinin büyümesini sağlayan hormonlar da normalinden fazladır menapozda.

Yani kısacası, yumurta hücresi üretilmediği halde, yine de bu hücrelerin büyümesi için salgılanan hormonlar daha fazla salgılanıyor! Bu tamamıyla bir karmaşa oluşturur ve vücutsal sorunların ortaya çıkmasını sağlar. Mesela aşırı derecede terleme gibi. Estrojen oranı menapozun cok daha ilerlemiş safhalarında ölçülebilecek derecede düşer.

►Bunun  evrimsel nedenleri de var:
Beynimizde limbik sistem denilen bir bölge bulunmaktadır. Bu bölge, bize gerçeğin doğadan kopyaladığı gibi olduğunu anlatmaya çalışır. Yani bitkiler solduğunda, bitki öldüğü için „üretkenlik“ tükeniyor. Limbik sistemin amacı elbette bizleri korumak. Bu sefer bilinç altından gelen mesaj „kadının tehlikede olduğu„. Oysa ki mantığımız böyle olmadığını bilir. Ama bu sözde ölüm korkusu etkisiyle bilinç altımız , hipofiz denilen beze, limbik sistemin bir nevi telaşa girmesi nedeniyle, ilk etapta estrojen üretimini ateşler.

Yalnız bazı estrojenler, belli kalıtımsal, bünyesel ve yaşamsal şartlar altında, kanserojenlik gibi kötü etkileri tetikler. Bu nedenden dolayı bazı estrojen fazlası durumlarının dikkate alınması lazım.

► Estrojen fazlasını tetikleyen bazı faktörler :

1) Stres
2) Kseno-estrojenler. Ya da estrojen gibi etki eden katkı maddeleri diyelim.
3) Fazla kilo, çünkü yağ hücreleri estrojen üretir. Üstüne üstlük androjenleri de estrojene çevirir.

Menapoz bir hastalık değildir ve sikayetleriniz de sizin kendinizle ne derece barışık olduğunuz ile de alakadar (Resim: CanvaDesign/Oneinchpunch)

Nasıl yardımcı olabilirim?

İlk etapta anlık durumunuza bakarım. Gerekirse bağırsak mikrobiyotasına ve hormon değerlerini de gözlemlerim. Hormon sentezi gibi önemli metabolik adımlar için gerekli maddeler eksik ise önce takviye ederim. Özellikle bağırsak düzgün çalışmıyor ise serum yolu çok etkili olabilir.

Tabii ki bütün  ilgili organlar ve organ sistemleri de dahil edilmeli. Özellikle karaciğer, lenf sistemi gibi.

Vücut, adetin eksik kalmasıyla oluşan eksikliği , karaciğer ve bağırsak üzerinden telafi edebilmeli.

Özellikle menapoz başlangıçlarında yukarıda da belirttiğim nedenlerden dolayı iyi bir bağırsak fonksiyonu önemli. Sözünü ettiğim estrojen fazlasını  „estrobiyom“, da denilen özel bir bağırsak florasının enzimleri de belirler.

Doğal tıbbın etkili yöntemleri ile bağ dokusunu toksikleri atarak düzenlerim.

Geleneksel tıbbın bakış açısı ile!



Ayrıca doğuştan, bünyenizin de etkilediği faktörleri uygun bir beslenme ve yaşam tarzı ile düzenlemek de önemli. Iyi bir jinekolog ile de bağlantıda olmak lazım.
►Fakat  özellikle kanser oluşumunda etkisi olan bazı bünyesel özellikleri dikkate alarak bu tür kötü klinik diyagnozlar önlenebilir.

Peki siz kendiniz ne yapabilirsiniz?

► Nar, böğürtlen, çilek gibi meyveler tüketin.

► Eğer aşırı terleme varsa (ki bu her kadında olmaz) ısı hissini arttıran yiyeceklerden kaçının. (Kızartma, et gibi ) Eti en iyisi sote halinde hazırlayın. Yine de fazlasıyla hayvansal ürünler tüketmeyin.

►Magnezyum içeren yiyecekler, bazik özelliğe sahiptir. Bunlar bilhassa sebzelerdir.

► Soğuk duş. Başlangıçta sıcak ve soğuk ile değiştirin ve soğuk ile bitirin. Mümkünse ufak çaplı başlayıp(dizlere kadar ve dirsekler ) sonra büyük çapta (tüm vücut) yapın.

► Hareket, hareket, hareket…

►Kahve fazlaca içmeyin. Şu ve bitkisel çaylar daha iyi bir seçim.

►Özellikle geçiş döneminde estrojen fazlasından da kaynaklanan miyom gibi fenomenler süt ürünlerinde, yavru hayvanlar için öngörülmüş büyüme faktörleri bulunduğu için miyom daha da büyüyüp rahatsız edebilir.

Bu alışkanlıklar ile menapoz icabında daha da ertelenebilir.

Ama kabullenmek lazım. Menapoz bir hastalık değil, gayet normal bir dönemdir. Kadın fiziksel annelik rolünde değildir artık. Kozmik anne olmuştur. Bu safha çok özel bir dönemdir. Kadınlar hatta büyük bir verimlilik hisseder.

Erkekler de elden geldiğince kadınlara yardım etmeli, destek olmalı bu evrede.


(Quellen:https://www.aerztezeitung.de/Medizin/Beeinflusst-das-Mikrobiom-auch-Hormone-254219.html
-https://www.mybioma.com/de/blog/mikrobiom-und-hormone/)

(Beitragsbild: CanvaDesign/Katleho, Seisa Getty Images)

Veröffentlicht von Öznur Acar

Heilpraktikerin und Apothekerin, die nach Berufserfahrungen in der öffentlichen Apotheke, die Heilkunde als Leidenschaft entdeckt hat und aus ganzem Herzen lebt. Ich sehe meine Tätigkeit als Heilkunst.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: