Stres ve vagüs sinirinin sifali etkisi

Bu konuya, bircok insan icin önemli bir sorun olusturdugundan ve eskiden kendimden de bildigim icin mutlaka deginmek istedim. Vagus sinirinin sifa gücü cok yüksektir ve günümüzün sartlari bunu cabuk unutmamiza cok elverisli. Kendi istegimiz disinda calisan vejetatif sinir sistemi dedigimiz sistemin iki baslica kismi var. Biri sempatik sistem; yani kacma ve mücadele moduna gecme refleksleri ile ilgili olan sistem. Bir tanesi de parasempatik sistem denilen ve relaks, rahatlama modu ile alakadar sistemdir. Ikisi de bizim icin cok önemli. Daha dogrusu ikisi arasindaki dengenin saglanmasi. Örnegin nefes, kalp atisi, peristaltik (yani sindirim borusundan anüse kadar olan kismin calisma ritmi) gibi olaylarin hepsi bizim bilincimiz disinda kontrol edilir ; beynin limbik sistem denilen kisminin da etkisi altinda.
Fakat bir de düsünün ki sempatik sistemin devamli aktiv oldugunu. Yani sürekli stres hormonlari ve devamli gergin kaslar. Hic bu kacma ve mücadele modundan cikamayan bireyler var maalesef. Eskiden tas caginda oldugu gibi yirtici bir hayvandan kacmak zorunda olma durumu olmadigi halde devamli stres ve korku halinde olanlar. Nedenler ise cok ama cok daha farkli. Örnegin is yetistirmek, isverenin verdigi direktifleri yerine getirememe stresi. Bir yandan da aile ile ilgilenmek. Zamanimizin stresörleri farkli ama en az eskisi kadar ürkütücü.

(Bild:Canva Design)


Beyinde limbik sistemde amigdala denilen ufak bir cekirdek var. Bu cekirdekte eskiden yasadigimiz bütün korkular, travmalar, hayal kirikliklari vesaire kayitlanmis durumda ve ne zaman benzeri bir durum ile karsilasirsak bilinc altinin etkisiyle strese giriyoruz. Bunun evrimsel cok önemli bir fonkysonu var: bizi tehlikeden korumak! Ama genellikle faydasi olmasi yerine bizi daha cok bloke ediyor ve gerginlestiriyor. Isin ilginc yani da genellikle tehlikeli bir durumun var olmamasi!
Parasempatik sistemin en büyük siniri vagüs siniridir. Bu sinir beyinden cikarak sah damari ve büyük toplardamar ile birlikte cikarak, girtlak kismindan da gecerek ses bantlarimizi da kaplar; adeta bir kurdela gibi yemek borusundan da gecerek ciger ve kalbe cok yakin olaraktan diyafram denilen , nefes ile inip kalkan ve ic organlarimiza adeta masaj yapan gögüs kasina da etki eder. Bununla da kalmayarak mide, bagirsaklar , böbreklerden de gecer. Ta ki anüse kadar.
Saglik icin ne kadar önemli oldugunu bu anatomik tasvirden sonra anlayabiliyorsunuz umarim.
Biraz önce de degindigim gibi sempatik sistem ve parasempatik sistem arasindaki saglikli denge cok önemli.

Burada dogal tibbin imkanlari cok genis. Bitkisel ve dogal ilaclarla destek verilebilir. Örnegin carkifelek, lavanta, melisa, kediotu gibi bitkiler, Ya da spagirik damlalari. Cay karisimlari da cok iyi. Cünkü sizi kendiniz icin vakit ayirmaya davet ediyor. Her gün ufak ritüeller yaparak kendinize zaman ayirin. Bunun icin erken kalkmak gerekse de.

Meditasyon, yoga, nefes alistirmalarinin faydasini deginmeme sanirim artik gerek yok ve bunu iyi biliyorsunuz.

Vücutsal acidan verilebilecek takviyeler:

Akut stres durumlarinda eger kronik eksiklikler bir neden olusturmus ise aminoasitli ve mineralli serumlar ile cok iyi deneyimim oldu. Bunu ayritisiyla sizinle görüsüp özel bir sekilde karisimi secerek serum tedavisi yapabilirim.
Cok vahim durumlarda nöral tedavi de cok iyi destek verebiliyor. Ayrica B vitaminleri ve folik asit de unutulmamali tabii ki.

Eger bu konuda yardima ihtiyaciniz varsa severek yardim ederim.

(Beitragsbild:Canva Design)

Veröffentlicht von Öznur Acar

Heilpraktikerin und Apothekerin, die nach Berufserfahrungen in der öffentlichen Apotheke, die Heilkunde als Leidenschaft entdeckt hat und aus ganzem Herzen lebt. Ich sehe meine Tätigkeit als Heilkunst.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: